Το μουσείο μαθητικής ζωής

Previous Next

Το μουσείο μαθητικής ζωής

Αξιολόγηση Χρήστη: 1 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Το Μουσείο Μαθητικής Ζωής που στεγαζόταν στο 5ο Δημ. Σχολείο Βριλησσίων, εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2010 και διέθετε δύο χώρους.

Στην πρώτη αίθουσα τα ξύλινα θρανία, το βάθρο με την έδρα, η ξυλόσομπα, ο μαυροπίνακας και η βέργα του δασκάλου ψιθύριζαν στον επισκέπτη τις δύσκολες συνθήκες της μεταπολεμικής εκπαίδευσης, ενώ στη δεύτερη η υποτυπώδης γραφική ύλη που υπήρχε τότε, τα παλαιά βιβλία του Οργανισμού, τα διορθωμένα τετράδια, οι μαθητικές ποδιές, οι σάκες, τα σχολικά βοηθήματα και τα ποικίλα άλλα εκθέματα έδιναν μια εικόνα για το πώς μάθαιναν γράμματα ο παππούς και η γιαγιά. Το Μουσείο Μαθητικής Ζωής, μέσω των εκθεμάτων και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που πραγματοποίησε,  έδωσε την ευκαιρία στη νεότερη γενιά να γνωρίσει το παρελθόν, να εκτιμήσει το παρόν και να συνειδητοποιήσει ότι το δέντρο δε μεγαλώνει μόνο από τα κλαδιά του, αλλά και από τις ρίζες του.

Εγκαίνια του Μουσείου Μαθητικής Ζωής

 Το Σάββατο 29 Μαΐου 2010 πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας τα εγκαίνια του Μουσείου Μαθητικής Ζωής.  Ήταν μια λιτή εκδήλωση για την εποχή που ζούμε, πλήρης όμως εικόνων και συναισθημάτων. Το Μουσείο μας ζωντάνεψαν τα παιδιά μας, ντυμένα με μαθητικές ποδιές εποχής και με τραγούδια γραμμένα για το σχολείο και τη μάθηση, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους παλαίμαχοι δάσκαλοι και δασκάλες που συνέβαλαν στη μόρφωση και την καλλιέργεια χιλιάδων μαθητών.
  Σημαντικοί χορηγοί του εγχειρήματος υπήρξαν ο Δήμος Βριλησσίων, που σε χαλεπούς καιρούς επένδυσε στον πολιτισμό και την ελληνική παράδοση, αλλά και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, που στηρίζει πάντα τις προσπάθειες της σχολικής κοινότητας που στοχεύουν στην ανάπτυξη των πνευματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μικρών μαθητών, καθώς και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ο Περικλής».
  Πρωταγωνίστριες της δημιουργίας και της ολοκλήρωσης του Μουσείου, οι δασκάλες κα  Γιολάντα Τσορώνη και κα Άντα Ευαγγέλου, οι οποίες με τη βοήθεια και των μαθητών τους δούλεψαν ακούραστα  και συνεργάστηκαν με την ειδικό Μουσειακής Αγωγής κα Μαριλένα Καραμπατέα για να βελτιστοποιήσουν την παρουσίαση των εκθεμάτων και την κατάρτιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  Το κοινό της βραδιάς, και κατ’ επέκταση τους πρώτους επισκέπτες του Μουσείου μας που κατέφθασαν από όλη την Ελλάδα, καλωσόρισε ο διευθυντής του σχολείου μας, κ. Σπύρος Χρυσούλης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή στήριξε την όλη προσπάθεια και μέχρι την τελευταία στιγμή φρόντιζε να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Βριλησσίων κ. Κ. Ιωαννίδης, η Πρόεδρος της 1ης Σχολικής Επιτροπής κα Τόνια Δημητρακοπούλου, η Σχολική Σύμβουλος 23ης Περιφέρειας κα Λυδία Αμπόνη, η πρόεδρος του Συλλόγου μας, κα Σοφία Αρματά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ο Περικλής» κ. Βασίλης Φουρτούνης.
  Για τα κίνητρα και τους στόχους δημιουργίας του Μουσείου μίλησαν οι δασκάλες Γιολάντα Τσορώνη και Άντα Ευαγγέλου, ενώ οι καταξιωμένες συγγραφείς Αγγελική Βαρελλά και Ναννίνα Σακκά μοιράστηκαν με τους παριστάμενους συγκινητικές σχολικές τους αναμνήσεις.
  Τα παιδιά της χορωδίας της Ε΄ και Στ΄ τάξης τραγούδησαν υπό τη διεύθυνση της μουσικού κας Μαρίας Παπαλεξάτου. Τα συνόδευσε στο πιάνο η μουσικός του σχολείου μας κα Ελένη Παπαλεξάτου και οι δάσκαλοι κ. Γιώργος Μιχαλαριάς  (κιθάρα) και κ. Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος (μπουζούκι). Ιδιαίτερο ύφος στην εκδήλωση έδωσε η έντονη παρουσία παλαίμαχων δασκάλων τους οποίους οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας τίμησαν για την προσφορά τους στην Εκπαίδευση στα δύσκολα χρόνια της μεταπολεμικής Ελλάδας, απαγγέλλοντας ανάλογο ποίημα και προσφέροντάς τους ένα αναμνηστικό δώρο.
  Την κορδέλα του Μουσείου έκοψαν ο δήμαρχος Βριλησσίων κ. Κ. Ιωαννίδης και ο βουλευτής Χ. Πρωτόπαπας.
  Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε  στους Διευθυντές και το διδακτικό προσωπικό του Δημ. Σχολ. Παράλιου Άστρους Κυνουρίας, του 4ου Δημ. Σχολ. Αγ. Παρασκευής και του 13ου Δημ. Σχολ. Καλαμάτας, αφού με την προσφορά παροπλισμένου εκπαιδευτικού υλικού που υπήρχε στις αποθήκες των σχολείων αυτών συνέβαλαν τα μέγιστα στη δημιουργία του Μουσείου μας. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε  όλους τους γονείς που συνεισέφεραν με την παρουσία τους και τα εδέσματά τους. Οι χυμοί που συνόδευσαν τα φαγητά ήταν ευγενική χορηγία της αλυσίδας εμπορίας τροφίμων ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ το κρασί προσέφερε ο Κος Γιάννης Παπακωνσταντίνου. Τους ευχαριστούμε θερμά.

 Το Μουσείο Μαθητικής Ζωής ήταν επισκέψιμο για τους μαθητές όλων των σχολείων, κυρίως της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης. Τρία Εκπαιδευτικά Προγράμματα, το καθένα κατάλληλο για αντίστοιχες ηλικίες των μαθητών, φιλοδοξούσαν να γνωρίσουν στα νέα παιδιά τον τρόπο εκπαίδευσης και το σχολικό περιβάλλον της μεταπολεμικής Ελλάδας. Τα προγράμματα αυτά περιλάμβαναν ξενάγηση, συμμετοχή των μαθητών σε δραστηριότητες και χρήση νέων τεχνολογιών για την εμπέδωση των προγραμμάτων.
 
 Το Μουσείο Μαθητικής Ζωής μεταφέρθηκε από τον χώρο του σχολείου μας το 2014 και στεγάζεται πλέον στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων.
 
 
Ετικέτες: ,
©2016-2024 Πν. Δικαιώματα, 5ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων. Υποστήριξη Lost BIts