Άρθρα

Οδηγίες για τη μελέτη στο σπίτι

Αξιολόγηση Χρήστη: 3 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Οδηγίες για τη μελέτη στο σπίτι

Η μελέτη του μαθητή στο σπίτι πολλές φορές είναι ένας «γολγοθάς» . Με την κατάλληλη όμως οργάνωση μπορεί να γίνει εύκολη, ευχάριστη και αποτελεσματική. Ας δούμε πώς:

  1. Ο χώρος μελέτης πρέπει να είναι μέσα στο δωμάτιο του παιδιού και όχι στο τραπέζι της κουζίνας ή του σαλονιού.
  2. Το γραφείο της μελέτης πρέπει να είναι καθαρό και τακτοποιημένο. Πάνω σ’ αυτό να βρίσκονται μόνο τα απαραίτητα (βιβλία, τετράδια, μολύβι, γόμα, ξύστρα, χάρακας). Τίποτε άλλο! Κορνίζες με φωτογραφίες, παιχνίδια, κοκαλάκια και οτιδήποτε άλλο είναι περιττό και αποτελεί διασπαστικό παράγοντα για το μαθητή.
  3. Το πρόσωπο αναφοράς (στο οποίο απευθύνεται ο μαθητής για βοήθεια) θα ήταν καλό να είναι πάντα το ίδιο – όχι τη μια μέρα η μαμά, την άλλη ο μπαμπάς,  η γιαγιά ή  ο παππούς.
  4. Πριν ξεκινήσει τη μελέτη ο μαθητής αδειάζει τη σάκα του και ελέγχει το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Βάζει στο αριστερό μέρος του γραφείου του σε μια στοίβα όλα τα βιβλία, τα τετράδια και τα φυλλάδια που θα χρειαστεί για τη μελέτη του. Κάθε τετράδιο, βιβλίο ή φυλλάδιο που ολοκληρώνεται τοποθετείται στη δεξιά πλευρά του γραφείου. Η μελέτη ξεκινά από τα πιο δύσκολα αντικείμενα και προχωρά προς τα ευκολότερα.
  5. Ο χώρος πρέπει να είναι ήσυχος και να μην υπάρχουν ακουστικά ερεθίσματα που μπορούν να διασπάσουν την προσοχή του μαθητή (μουσική, τηλεόραση που ακούγεται από το διπλανό δωμάτιο κ.λ.π.).
  6. Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη όλα τα απαραίτητα (βιβλία, τετράδια, φυλλάδια, κασετίνα) μπαίνουν μέσα στη σάκα. Οι μαθητές πρέπει να φτιάχνουν μόνοι τους τη σάκα τους από τη μικρή ηλικία ώστε να γίνονται υπεύθυνοι.

Είναι πολύ σημαντικό για το μαθητή να ακολουθεί και να εφαρμόζει τους κανόνες μελέτης  καθημερινά. Ύστερα από λίγο χρονικό διάστημα οι κανόνες αυτοί θα αποτελούν την καθημερινή ρουτίνα και το διάβασμα στο σπίτι «παιχνιδάκι»!

                                                                                                                                                                                                                          Γεωργία  Φιλιπποπούλου 

                                                                                                                                                                                                                         Δασκάλα ειδικής αγωγής  , M.Ed.

Ετικέτες:
©2016-2024 Πν. Δικαιώματα, 5ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων. Υποστήριξη Lost BIts