Ενημερώσεις

Κοινωνική λειτουργός στο σχολείο μας 2022-23

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Αγαπητοί γονείς,
Σας ενημερώνουμε ότι από την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και κάθε Παρασκευή θα εργάζεται στο σχολείο μας η Κοινωνική λειτουργός Σταυρουλάκη Αικατερίνη
Οι γονείς που επιθυμούν ραντεβού, μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο του σχολείου (2106131132), κάθε Παρασκευή από τις 08.30 έως τη 13.00 ή να στέλνουν email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τις εργάσιμες ώρες, αναγράφοντας το ονοματεπώνυμο του παιδιού και το σχολείο στο οποίο φοιτά και η κ. Σταυρουλάκη θα επικοινωνεί μαζί τους.
Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται σε χώρο του σχολείου όπου θα τηρείται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των Κοινωνικών Λειτουργών.
Ο ρόλος του Κοινωνικού Λειτουργού στο σχολείο
Στα πλαίσια ενίσχυσης των σχολικών μονάδων από το Υπ. Παιδείας, με Κοινωνικούς Λειτουργούς, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε συνοπτικά, τον ρόλο της Κοινωνικής Εργασίας στα σχολεία καθώς και τις υπηρεσίες που μπορούμε να παρέχουμε σε παιδιά/γονείς και Εκπαιδευτικό Προσωπικό.
Η ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας μεταξύ σχολικών μονάδων και εξωσχολικών επαγγελματιών (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κ.ά.), αποτελεί έναν σύνδεσμο ζωτικής σημασίας. Ο Κοινωνικός Λειτουργός αποτελεί το διαμεσολαβητή μεταξύ του σχολείου και της οικογένειας και εργάζεται συστηματικά (σχολείο-οικογένεια-κοινότητα) με επίκεντρο πάντοτε το παιδί. (ΦΕΚ 3032 Τεύχος Β΄/04-09-2017, Αριθμ. 142628/ΓΔ4).

Ο Κοινωνικός Λειτουργός είναι αρμόδιος για:
- Την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και την ανάπτυξη παρεμβάσεων για την ενίσχυση της λειτουργίας του σχολείου
- Τον εντοπισμό των μαθητών σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου που βρίσκονται σε ανάγκη ή/και σε κίνδυνο και την υλοποίηση σχετικών παρεμβάσεων με υπηρεσίες και φορείς της κοινότητας προς όφελος του μαθητή και της σχολικής κοινότητας.
- Ευαισθητοποίηση/ενημέρωση/αντιμετώπιση ζητημάτων όπως: σχολικός εκφοβισμός, διαδίκτυο, εξαρτήσεις, διαφορετικότητα, περιθωριοποίηση, αποκλεισμός κλπ.
- Παρέμβαση σε καταστάσεις κρίσης και επίλυση συγκρούσεων στο χώρο του σχολείου.
- Παροχή υποστήριξης σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ένταξη προσφύγων και μεταναστών μαθητών. (πχ. εύρεση υπηρεσιών διερμηνείας, κοινωνικά φροντιστήρια κλπ).
- Καθοδήγηση γονέων που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις (πχ διαζύγιο, οικονομικά προβλήματα, σοβαρές ασθένειες) και διασύνδεση με αρμόδιες υπηρεσίες παροχής βοήθειας.
- Σε περίπτωση που προκύπτουν σαφείς ενδείξεις παραμέλησης ή κακοποίησης παιδιού ενημερώνονται οι αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και οι δικαστικές αρχές.
Κατά περίπτωση και εφόσον κριθεί αναγκαίο ο Κοινωνικός Λειτουργός μπορεί να πραγματοποιήσει προγραμματισμένες επισκέψεις κατ’ οίκον, στις οικογένειες των μαθητών, καθώς το περιβάλλον που ζει ο μαθητής μπορεί να δώσει σημαντικά στοιχεία στη συνεκτίμηση και στη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. (παρ. 8 της υπ’ αριθμ. 142628/ΓΔ4 -ΦΕΚ 3032 – 4/9/2017 τεύχος Β΄)
Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο ρόλος του Κοινωνικού Λειτουργού δεν είναι επικριτικός. Όλοι οι εξυπηρετούμενοι, αντιμετωπίζονται ισότιμα, με σεβασμό και εχεμύθεια, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκεύματος, φύλου κλπ.
                                                                                                                                                                                                                     Aπό τη Δ/νση του Σχολείου

© Πν. Δικαιώματα, 5ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων. Υποστήριξη Lost BIts